Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Salutare

Er zijn verschillende manieren om iemand te begroeten. Buongiorno (goedendag) wordt het meest gebruikt. Maar in een winkel wordt ook vaak salve gebruikt. Buonasera gebruikt men vanaf de namiddag.

Sta je in de rij en hoor je a chi tocca? dan is de vraag: wie is er aan de beurt? Buonanotte zeg je voordat je gaat slapen. Ciao is wat informeler dan buongiorno en gebruik je meer bij vrienden en bekenden. Ciao wordt zowel gebruikt op het begin als op het einde van een conversatie.

Arrivederci betekent tot ziens en is de informele manier om afscheid te nemen van een groep mensen. Wil je tegen één persoon op een formelere manier afscheid nemen dan zeg je ArrivederLa. Ci vediamo presto! betekent tot snel! A dopo is: tot later.

Grappig om te vermelden is dat er voor a dopo ook een gebaartje is dat Italianen gebruiken. Ik heb er hieronder een filmpje voor je van gemaakt. Dat kun je ook zelf doen. Leuk om te gebruiken in de conversatie met je (Italiaanse) vrienden.

In WhatsAppp maak je makkelijk een kort videootje van een paar seconden die je in opslaat als een gifje. Ook is er een gebaar voor: ik ga nu weg. Maak je zelf ook een paar gifjes? Deel ze daarna in onze Facebookgroep (meld je meteen even aan als lid!). Leuk om van elkaar te zien wat we maken!

(Let op, bij de onderstaande filmpjes zit geen geluid.)

Tot later!
Ik ga ervandoor!