Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Europees Referentiekader

In Europa zijn standaarden afgesproken waarmee de voortgang in taal wordt bijgehouden. Dit zijn de ERK-niveaus. Het zijn er zes en ze gaan van A1 en A2 naar B1 en B2 en naar C1 en C2.

In deze online cursus werken we aan niveau A1. In het document dan je onder het tabblad Materialen kunt downloaden, zie je wat de criteria zijn voor de verschillende niveaus. Ik raad je aan dit te bekijken want dan heb je een beter idee van waar je naartoe moet werken.

Overigens is het niet zo dat je evenveel tijd nodig hebt om van A0 naar A1 te komen als van A1 naar A2 bijvoorbeeld. Voor het eerste niveau staan ongeveer 90 studie-uren.

Met deze cursus van 13 lessen en enige voorkennis zal dat betekenen dat je ongeveer 5 uur per les zult moeten besteden om dit A1-niveau te behalen.

Van A1 naar A2 staan kost je circa 240 studie-uren. Van niveau C1 naar C2 zul je echt enkele jaren in het buitenland moeten wonen om de finesses te verwerven die op dit niveau van je worden gevraagd. Maar om je goed verstaanbaar te maken tijdens trips naar Italië is dit echt niet nodig.

Ter vergelijking: iemand die havo-examen doet heeft doorgaans een niveau B1/B2 voor Engels of een niveau A2/B1 voor Frans of Spaans. Deze leerlingen hebben dan 4 of 5 jaar meerdere keren in de week de taal bestudeerd.