Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Benvenuto/a

Wat leuk dat je Italiaans wilt leren! Maar waarom eigenlijk? Misschien heb je familie in Italië, wil je er een huis kopen om er vaker op vakantie te kunnen gaan of vind je de cultuur zo interessant?

Benvenuto!

In deze online cursus Italiaans gaan we je oefeningen bieden, maar ook artikelen aanbieden die je helpen bij het leren. Een taal leren vereist een eigen studiemethode.

We geven je leestips over studievaardigheden die komen van de blogs van onze site. Voor vandaag is het raadzaam dit blog te lezen waarin ik schrijf over nut en noodzaak van grammatica en woordenlijsten. (Ja, dat is een hele tekst, maar neem er gerust de tijd voor.)

Even voorstellen: de docent

Lotje Lomme in Italië

De docent van deze online cursus Italiaans is Lotje Lomme. Ze woonde twee jaar in Bologna en is near-native speaker, gecertificeerd door de Universiteit van Siena. Ze heeft 8 jaar les gegeven in het volwassenonderwijs, voornamelijk niveau A1/A2. De historica had tussen 2008 en 2014 haar eigen blog over Italië, maar blogt nu ook al 6 jaar voor Dit is Italië, voornamelijk over de Italiaanse taal, maar ook over de Italiaanse keuken, over literatuur en films. 

Ze heeft een eerstegraads lerarenopleiding afgerond in Nederland en is bezig met het afronden van een examen Italiaanse taaldidactiek van de Universiteit van Siena. De laatste 4 jaar had ze haar eigen taalschool in Schoonhoven waar ze zo’n 40 volwassenen en 50 basisschool plusklaskinderen lesgaf. Het ontwikkelen van deze online training was voor haar de creatieve uitdaging op het juiste moment. 

Zelf vocabulaire verwerven

Voor het bereiken van een A1-niveau zul je circa een woordenschat van 1.000 woorden moeten verwerven. Dit is Italië helpt je wel een beetje op gang en heeft woordenlijsten (voor elke les 1) met 30 woorden voor je gemaakt. Deze woordenlijsten zijn gebaseerd op de 1000 meest gebruikte woorden in Italië.

Je vindt deze woordenlijsten onder het tabblad Materialen bij elke les. Bij deze introductie geven we je er alvast eentje.

Mooi om mee te beginnen, maar je moet ook zelf aan de slag om je woordenschat te vergroten.

Gedurende de cursus worden er weinig vocabulaire-oefeningen aangeboden. We verwachten van je dat je zelf je Italiaanse input weet te maximaliseren en dat je zelf woordenlijsten bijhoudt met bijvoorbeeld de gratis app Quizlet of WRTS.nl. Ook de woorden die in de les staan, staan niet in onze woordenlijst. Dit zul je dus zelf op moeten zoeken. Gebruik daarvoor de prisma of van Dale app voor circa 7 euro of Google Translate.

Op WRTS of Quizlet kun je een account aanmaken, een app downloaden op je telefoon of tablet en zelf de woorden invoeren in een persoonlijke studieset die voor jou belangrijk zijn. Op die manier word je leerproces persoonlijk, relevanter en word je dus effectiever in het onthouden.

Bij woordenlijsten is het zo dat je beter veel verschillende korte woordenlijsten kunt maken dan enkele hele lange. Ook kun je beter elke dag 10 minuten oefenen (bijvoorbeeld op je app terwijl je wacht, op de wc zit of tijdens je lunchpauze) dan één keer in de week een uur.

SMART

We hopen dat je straks je doel met deze training SMART kunt formuleren. Dat wil zeggen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als je je doel namelijk op die manier kunt formuleren, is de kans groter dat het je ook zal lukken. We komen hier aan het einde van de introductieles op terug.

Oefeningen